עלינו
עמותת גלים של תקווה הוקמה מתוך אהבה עמוקה לגלישה והכרה בסגולותיה המיטיבות לשיקום בני נוער בסיכון בכלל ובני נוער בסיכון מרקע דתי וחרדי בפרט. מאז הקמתה ועד היום מהווה העמותה הארגון היחיד בישראל המפעיל תוכניות גלישה שיקומית ייעודיות ומותאמות לבני נוער מהמגזר הדתי.
מאז הקמת העמותה ועד היום התקיימו עשרות מחזורים של התוכנית ומאות בני נוער שהשתתפו בה רכשו באמצעות הגלישה ביטחון ותעצומות נפש, מיומנויות וכישורי חיים שאפשרו להם להשתקם ולהשתלב מחדש בקהילות ובמשפחות ובמסלולי חיים נורמטיביים. קהילת הגולשים הדתיים שלנו אשר הולכת ומתרחבת ומספקת לבוגרים תחושה של שייכות וזהות דתית- ספורטיבית ואפשרות לביטוי עצמי ולפיתוח יוזמות אישיות בתחום הגלישה.
התהליך
במסגרת התוכנית משתתפים בני ובנות הנוער מרקע דתי הנמצאים בשלבים שונים של סיכון וניתוק בקורס בן 12 מפגשים קבוצתיים (3 שעות שבועיות, 12 משתתפים בקבוצה) בו הם לומדים את עקרונות גלישת הגלים ורוכשים ניסיון ומיומנות תוך התמודדות עם קשיים ואתגרים אישיים, פיזיים רגשיים וחברתיים. תכני המפגשים כוללים רקע כללי והכירות עם הציוד ועם ספורט הגלישה, לימוד והתנסות בטכניקות גלישה, קפיצה, עמידה ואיזון, נשימה ושימור חמצן, תכונות הים פתרון בעיות בתנאי לחץ, עזרה ראשונה והצלת חיים, התמקצעות וטכניקות גלישה מתקדמות ותחרויות בין החניכים. תרגילי כושר גופני מתבצעים בתחילת כל מפגש.
ליווי רגשי צמוד הכולל שיחות אישיות וקבוצתיות עם המדריכים ועם מטפלים קליניים מוסמכים משלימים את התוכנית, מסייעים ביצירת הקשר בין החיים לגלישה ומספקים למשתתפים תמיכה, הדרכה ויעוץ בהתמודדות עם קשיים ואתגרים והכוונה להמשך. בסיום הקורס משתלבים הבוגרים בקהילת גולשים המספקת להם סביבה תומכת וארוכת טווח והזדמנויות להתפתחות תעסוקתית בתחום הגלישה והספורט הימי תוך שמירה על זהות וצביון דתי.
הנערים והנערות מאותרים ומופנים לתוכנית על ידי עובדי רווחה ונוער, מחנכים ומנהיגי קהילות המכירים את הארגון ופונים למנהל הארגון בבקשה לסיוע. לעיתים נעשית הפניה גם על ידי משפחות ששמעו על התוכנית מפה לאוזן. לאחר קבלת המידע הראשוני, ואישור המשפחה יוצרים מנהל התוכנית או המדריך קשר ישיר עם הנערים ומזמינים אותם להשתתף בפעילות הגלישה.
העולם שלנו
הרציונל הטיפולי
פרויקט גלים של תקווה, מספק לבני הנוער מענה חדשני ויחיד מסוגו המתבססת על פעילות ספורטיבית שאיננה נפוצה במגזר החרדי. אנו פורצים עבורם דרך ואפשרות להשתלב כ"אזרחים גולשים", תורמים ונורמטיביים הן בחברה הדתית והן בחברה הישראלית הכללית. מודל העבודה נגזר הן מהמאפיינים של בני נוער חרדים ודתיים בסיכון ומהדגשים הטיפוליים הייחודיים להם והן מהפוטנציאל השיקומי המוכח של גלישה טיפולית. תשתית מחקרית ענפה ומראה כי לספורט אתגרי ישנה השפעה טיפולית מיטיבה על בני נוער מצבי סיכון ותרומה משמעותית לשיפור מצבם הרגשי, לרכישת מיומנויות, כישורי חיים וערכים המתורגמים ובאים לידי ביטוי גם בתחומי החיים האחרים. הגלישה הטיפולית מספקת גם יתרונות הנובעים מהשילוב של פעילות יחידנית עם סביבה פראית ובלתי צפויה.
חוויות ההצלחה נצברות לאורך זמן מעצימות את המשתתפים ומחזקות את תחושת הערך והמסוגלות. עבור נוער דתי, הזר לחלוטין לסביבת הים, מזמנת הגלישה גם חוויה של התחלה חדשה ונקיה ואפשרות להתפתחות בזירה המנותקת מהמסגרות ומחוויות החיים השליליות ומהכישלונות ומהתסכולים שחוו בחייהם. האפשרות להשתלב בקהילת גולשים דתית מספקת לבוגרי התוכנית מסגרת חברתית תומכת ואפשרות לתעסוקה, כמדריכים ועוזרי הדרכה וכמאמנים לגלישת גלים בציבור הדתי והחרדי.קיום הפעילות במסגרת דתית המשלבת בתוכה בני נוער החולקים חוויות ושפה משותפת וההקפדה עקרונות הלכתיים מספקת יתרון נוסף, מחזקת את הלגיטימציה לתוכנית ואת נכונות המנהיגות הרוחנית והחינוכית והמשפחות לשתף פעולה עם התוכנית, מפחיתה את הניכור של הנערים ומקדמת את שיקום הקשרים לקראת השתלבות מחודשת של בני הנוער בחברה ממנה התנתקו.